zpět na seznam koláče, bábovky
zpět na hlavní stránku

Koláče z kynutého těsta:

46. LINECKÝ KYNUTÝ KOLÁČ:

500 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 160 g tuku, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva. Vymícháme kvásek z 10 lžic mléka a 1/2 kostky droždí. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočinout a rozdělíme na dva díly. Jeden díl vyválíme a dáme na vymazaný plech, potřeme náplní (tvarohová, jablková, maková, ořechová, povidlová). Ze zbytku těsta vyválíme tenké válečky, položíma jako mřížku na náplň a upečeme.

45. ŠÁTEČKY S TVAROHEM:

500 g hladké mouky, 250 g 100% tuku, 1 vejce, 30 g droždí, mléko na kvásek, sůl. V troše oslazeného mléka rozmícháme droždí. Do mouky nastrouháme tuk, osolíme, přidáme vejce a kvásek. Vypracujeme těsto, vyválíme, nakrájíme na čtverce, plníme tvarohovou nádivkou a upečeme.

44. HANÁCKÉ KOLÁČE:     foto

Do mísy dáme 500 g polohrubé mouky, 70 g mletého cukru, 70 g rozpuštěného másla, rozdrobíme 20 g droždí, 1 vejce, 200 ml teplého mléka a trošku soli. Vypracujeme těsto a necháme v teple kynout. Na vále těsto vyválíme, nakrájíme na stejné čtverce, na každý dáme náplň (250 g tvarohu, 50 g mletého cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, citronová kůra, 1 vanilkový prášek do pudinku). Zabalíme jako buchty, dáme na plech, roztlačíme do stran na placky a necháme chvíli kynout. Do středu každého koláče dáme marmeládu nebo povidla. Posypeme posypkou (spojíme 20 g másla, 20 g polohrubé mouky a 20 g mletého cukru) a upečeme.

43. PLUNDROVANÉ KOLÁČE:

1 kg polohrubé mouky, 70 g moučkového cukru, 80 g tuku, 4 žloutky, 50 g droždí, 4 dl vody, sůl. Droždí rozmícháme ve studené vodě, zpracujeme s ostatními surovinami a necháme 30 minut odpočinout. Těsto proválíme, několikrát přeložíme a necháme znovu asi 10 minut v chladu odpočinout. Vyválíme, nakrájíme na čtverce nebo obdélníky (šátečky, taštičky, hřebeny) a plníme povidly (nebo makovou, tvarohovou, ořechovou nádivkou). Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme rychle asi 12 minut při teplotě 210 °C.

42. KOLÁČE DO RÁNA:

1 kg hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 250 g tuku Hera, 250 g másla, 2 vejce, 2 žloutky, 2,5 dl studeného mléka, 1 kostka droždí, špetka soli. Do mouky rozdrobíme droždí, přidáme cukr, v mléce rozšlehané vejce a žloutky, nakrájené tuky a osolíme. Vypracujeme těsto a necháme do druhého dne uležet. Těsto znovu preválíme, kousky těsta plníme tvarohovou, povidlovou, makovou náplní. Klademe je na vymazaný plech, posypeme drobenkou, necháme ještě krátce kynout a ve vyhřáté troubě upečeme.

41. ŠKVARKOVÉ KOLÁČKY:

500 g hladké mouky, 1/2 litru vepřových škvarků, 2 žloutky, 3 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce bílého vína, 20 g droždí. Mleté (nasekané) škvarky smícháme s moukou, žloutky, smetanou, vínem, rozdrobeným droždím a vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme a několikrát překládáme jako máslové těsto. Vyválíme na tloušťku asi 5 mm a vykrajujeme kolečka. Potřeme je žloutkem, necháme na plechu chvíli kynout a upečeme dozlatova. Vychladlé zdobíme marmeládou a pocukrujeme.

40. KYNUTÁ OŘECHOVÁ BÁBOVKA:

400 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 3 žloutky, 2 dl mléka, 30 g droždí, špetka soli. V troše vlažného mléka rozmícháme trochu cukru, mouky, droždí a necháme vzejít kvásek. Utřeme do pěny máslo, cukr se žloutky, přidáme kvásek, mouku, zbytek mléka, sůl. Vypracujeme hladké těsto a přikryté necháme kynout. Těsto rozválíme a potřeme ořechovou nádivkou. Smícháme 200 g mletých ořechů, 100 g mletých piškotových drobků, 3 lžíce cukru, 1-2 dl mléka a chvíli povaříme. Vychladlou nádivku rozetřeme na vyválené těsto, svineme do závinu a ve vymazané, vysypané formě necháme chvíli kynout. Povrch potřeme vlažným mlékem a v předehřáté troubě zvolna upečeme. Než vyklopíme z formy, necháme chvíli stát.

39. KOLÁČ OD TETY:

450 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 250 g tuku, 1 vejce. V troše mléka rozmícháme 20 g droždí, špetku soli a kvásek nalijeme do mouky (nenecháme kynout). Přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto, rozdělíme na 3 díly, vyválíme na velikost plechu. První placku potřeme makovou náplní, druhou poklademe nastrouhanými jablky, posypeme cukrem, skořicí, rozinkami (můžeme posypat i sekanými ořechy) a přikryjeme třetí plackou. Potřeme vajíčkem, posypeme ořechy a upečeme.

38. VLASTIN ŠTRŮDLÍČEK:

1 kg hladké mouky, 2 vejce, 2 vrchovaté lžíce sádla, 2 lžíce cukru, 60 g droždí, asi 1/2 litru mléka. Kvásek vymícháme přímo ve větší míse, přidáme ostatní suroviny a zaděláme těsto (nejlépe rukou), až se nelepí na mísu - těsto je řidší. Rozdělíme na 4 díly a uděláme klasické plněné záviny. Potřeme mlékem s cukrem a upečeme.

37. PRSTY:

500 g polohrubé mouky, 2 lžíce oleje, 1 vejce, 10 kostek cukru, 2 dl mléka, 40 g kvasnic, sůl. Vzešlým kváskem zaděláme těsto, necháme asi hodinu kynout. Rozválíme na obdélník, poklademe lístky másla. Svineme do rolády, konce přeložíme do středu rolády a necháme v chladničce 30 minut odpočinout. Znovu rozválíme, svineme a dáme znovu do chladničky. Těsto vyválíme na tloušťku asi 1 cm, potřeme rozpuštěným máslem a posypeme klasickou drobenkou. Nakrájíme na pruhy, z nich čtverce a každý čtverec nařízneme. Upečeme dorůžova.

36. PERNÍKOVÉ MAXIBUCHTY:

Kynuté těsto na buchty rozdělíme na 15-18 dílů. Z každého vyválíme obdélník, který potřeme máslem, posypeme strouhaným perníkem a pokapeme medem. Svineme do závinu, klademe na vymazaný pekáč vedle sebe, až zaplníme pekáč (asi po 3 kouscích na šířku plechu). Potřeme mezi sebou máslem, necháme chvíli na plechu kynout. Potřeme máslem i povrch buchet a dozlatova upečeme.

35. ŠUMAVSKÉ KOLÁČE:

500 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 150 g 100% tuku (nebo 1/2 másla a 1/2 sádla), 2 vejce, 2 žloutky, 3 dl mléka, 60 g droždí. Mouku prosejeme do mísy, osolíme, přidáme v troše mléka rozmíchané droždí, vejce, změklý tuk, cukr a zbytek mléka. Vypracujeme hladké těsto, přikryté necháme kynout. Z těsta tvarujeme bochánky, necháme na vymazaném plechu chvíli kynout. Pak rukou rozmačkáme do kruhu (jako talíř) a nahoru dáme náplně. Do středu dáme tvarohovou nádivku, pak povidla a po obvodu koláče dáme makovou nádivku. Ozdobíme oloupanými mandlemi a upečeme.

34. SVATEBNÍ KOLÁČKY:

600 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 400 g másla, 4 žloutky, 2 dl vlažného mléka, sůl. Z 1 dl teplého mléka, 2 lžic cukru, 40 g droždí vymícháme kvásek. V míse utřeme máslo s cukrem, žloutky, přidáme mouku, sůl, mléko a vykynulý kvásek. Dobře propracujeme a přikryté necháme na teplém místě vykynout. Znovu promícháme a necháme vykynout. Když zdvojnásobí objem, uděláme z těsta 10 válečků, z každého 10 kuliček. Položíme na vymazaný plech a necháme chvíli kynout. Do každého koláčku uděláme důlek, naplníme tvarohovou, ořechovou nebo makovou nádivkou, nahoru dáme kousek povidel a drobenku. Okraje potřeme vejcem rozšlehaným v mléce. Necháme ještě kynout a ve vyhřáté troubě upečeme.

33. KOLÁČE S MAJONÉZOU:

500 g polohrubé mouky, 4 žloutky, 100 g majonézy, 3 lžíce oleje, špetka soli. Ve 2 dl mléka rozmícháme 2 lžíce cukru, 20 g droždí a kvásek nalijeme do mouky. Přidáme žloutky, olej, sůl a vypracujeme těsto. Necháme chvíli stát, potom zapracujeme majonézu. Přikryté necháme asi 1 hodinu kynout. Kousky těsta plníme tvarohovou náplní (povidly, mákem), potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.

32. KOLÁČE SE ŠLEHAČKOU:

750 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 250 g másla, 2,5 dl šlehačky, 4 žloutky, citronová kůra, vanilkový cukr, sůl. Z trochy mléka a 40 g kvasnic vymícháme kvásek. V míse utřeme máslo s cukrem i vanilkovým, žloutky, přidáme mouku, sůl, citronovou kůru, šlehačku a vykynulý kvásek. Dobře propracujeme a necháme na teplém místě vykynout. Kousky těsta plníme tvarohovou náplní (povidly, mákem) a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě, při teplotě 180 °C asi 20 minut.

31. PRAŽSKÝ PLNĚNÝ KOLÁČ:

250 g hladké mouky, 50 g polohrubé mouky, 3 lžíce krupicového cukru, 250 g majolky, 1 vejce. V 1 a půl dl vlažného mléka rozmícháme 30 g droždí, špetku soli. Prosetou mouku smícháme s cukrem, vmícháme majolku, vejce a vykynulý kvásek. Vypracujeme těsto a přikryté necháme 45 minut kynout. Těsto rozdělíme na polovinu, každou vyválíme do kruhu a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě 10 minut kynout. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou z 200 g hrubé mouky, 120 g krupicového cukru, 120 g másla, 2 balíčků skořicového cukru. Koláče pečeme asi 20 minut dozlatova. Upečené, vychladlé rozřízneme a naplníme krémem. Do 2 dl horkého mléka nasypeme 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, přidáme 120 g másla a za stálého míchání necháme rozpustit. V troše mléka (2 lžíce, které jsme odebrali) rozmícháme 1 lžíci škrobové moučky, nalijeme do horkého mléka, mícháme a necháme přejít varem, až krém zhoustne. Do vychladlého opatrně vmícháme 1/2 litru ušlehané šlehačky.

30. TVAROHOVÉ KOLÁČE:

500 g hladké mouky, 310 g tuku Hera, 2 vejce, 6 lžic vlažného mléka, 1 kostka droždí, 2 lžíce cukru, špetka soli. Do mouky nastrouháme tuk, nadrobíme droždí a přidáme ostatní suroviny. Vypracujeme hladké, lesklé těsto. Kousky těsta plníme tvarohovou náplní (makovou, ořechovou). Tvarujeme koláčky, posypeme drobenkou a ihned (bez kynutí) pečeme v předehřáté troubě.

29. RUMOVÉ KOLÁČE:

1 kg polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 600 g másla, 8 žloutků, 1 vanilkový cukr, 2 dl mléka, 100 g droždí, 1 lžička soli. V mléce rozmícháme droždí, kvásek nalijeme do mouky. Přidáme rozpuštěný tuk, cukr, vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, sůl a vypracujeme těsto. Ihned lžičkou vykrajujeme stejně velké kousky těsta, klademe na vymazaný plech dále od sebe. Vařečkou děláme do koláčků důlky, naplníme nádivkou, ozdobíme mandlí a upečeme. Ještě teplé koláčky potřeme rumovou polevou. Rozpustíme 100 g másla, smícháme se 2 lžícemi moučkového cukru a 1-2 lžícemi rumu. Tvarohová nádivka: 200 g tvarohu, 50 g moučkového cukru, 30 g másla, 1 žloutek, sníh z 1 bílku, 20 g rozinek, 1 vanilkový cukr. Maková nádivka: 100 g mletého máku zkropíme 5 lžícemi mléka, vmícháme 40 g moučkového cukru, 1 lžíci másla, špetku mleté skořice a podusíme dohusta.

28. VÝBORNÉ NEKYNUTÉ KOLÁČE:

500 g hladké mouky (nebo 250 g hladké a 250 g polohrubé), 100 g krystalového cukru, 10 lžic oleje, 1 vejce, 1/4 litru mléka, 40 g droždí, citronová kůra i šťáva, 1 prášek do pečiva, 1 lžička soli. V troše vlažného mléka rozmícháme droždí, mouku prosejeme do mísy s práškem do pečiva. Přilijeme kvásek, přidáme vejce, olej, cukr, sůl, citronovou kůru i šťávu. Vypracujeme těsto, rozdělíme asi na 12 dílů. Každý vyválíme, potřeme tvarohovou nádivkou (750 g tvarohu ochutíme pouze citronovou kůrou, moučkovým cukrem, smetanou a rumem – bez vajec), makovou nádivkou a povidly (1 velké balení). Pečeme na vymazaném plechu.

27. KOLÁČE OD BABIČKY:

500 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 2 dl oleje, 3 žloutky, 1 vanilkový pudink, špetka soli. Ve 1/4 litru mléka rozmícháme 2 kostky droždí a kvásek nalijeme do mouky. Přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto a necháme asi 10 minut odpočinout. Kousky těsta plníme tvarohovou náplní. Vymícháme 500 g tvarohu, 120 g másla, 150 g moučkového cukru a l žloutek, přidáme rozinky, mleté ořechy. Tvarujeme koláčky, posypeme je drobenkou a doprostřed dáme třešni.

26. MAJOLKOVÉ KOLÁČKY:

250 g hladké mouky, 4 kostky cukru, 1 malá majolka (100 g), 1 žloutek, 1/8 litru vlažného mléka, 30 g droždí, strouhaná citronová kůra, špetka soli. V mléce rozmícháme cukr, droždí a kvásek nalijeme do mouky. Přidáme sůl, žloutek, citronovou kůru, majolku. Vypracujeme těsto, vyválíme plát, nakrájíme čtverečky. Plníme tvarohovou nádivkou, zavineme a klademe na vymazaný plech zavinutím dospodu. Napovrchu uděláme důlek, vyplníme povidly, posypeme drobenkou a upečeme.

25. BORŮVKOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM:

500 g polohrubé mouky, 80 g moučkového cukru, 120 g másla, 2 žloutky, 1/4 1 mléka, 30 g droždí, sůl. Vypracujeme těsto a necháme 1 hodinu kynout. Pak vyválíme placku, přeneseme ji na vymazaný plech, okraje mírně zvedneme. Na těsto rozetřeme náplň. Utřeme 300 g tvarohu, 3 lžíce másla, 1 žloutek, 4 lžíce moučkového cukru, 1 lžíci rozinek. Hustě posypeme borůvkami a drobenkou. Pečeme asi 50 minut v předem vyhřáté troubě.

24. TELEVIZNÍ VDOLKY:

300 g ve slupce uvařených brambor, 300 g hrubé mouky, 1 vejce, 30 g droždí, 1 kostka cukru, 3/4 hrnku vlažného mléka, trocha soli. Den předem uvařené brambory oloupeme, jemně nastrouháme, posypeme moukou, osolíme. V oslazeném mléce rozmícháme droždí, necháme vzejít. Do brambor přidáme vejce, nalijeme kvásek a vypracujeme těsto. Necháme v teple 45 minut kynout. Vyválíme placku, skleničkou vykrajujeme kolečka a smažíme v rozpáleném oleji. Mažeme povidly, sypeme strouhaným tvarohem, zdobíme šlehačkou.

23. POSVÍCENSKÉ KOLÁČE:

500 g polohrubé mouky, 120 g pískového cukru, 150 g másla, 4 žloutky, 3 dl vlažného mléka, 30 g droždí, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 2 lžíce rumu, špetka soli. V mléce rozmícháme droždí, kvásek nalijeme do důlku v mouce. Přidáme cukr, žloutky, rozpuštěný tuk, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, sůl a rum. Vypracujeme vláčné měkké těsto, necháme vykynout. Lžící vykrajujeme kousky těsta, klademe je na vymazaný plech (necháme ještě krátce kynout). Plníme různými nádivkami, okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě 20-30 minut.

22. BÁLEŠE (zdroj „Žena a kuchyně“):    Foto

600 g hrubé mouky, 65 g ml. cukru, 35 g droždí, 1 vejce, 3,2 dl vlažného mléka, špetka soli – zaděláme těsto (neděláme kvásek). Necháme na teple nakynout. Lžící těsto rozdělíme na malé bochánky, ze kterých na vále uděláme placky, necháme ještě chvíli nakynout a smažíme ve slabší vrstvě tuku. Můžeme je péct také přímo na plotně. Po upečení báleše potřeme rozp. máslem, potřeme povidly a posypeme ml. mákem a ml. cukrem.

21. KYNUTÝ ŠVESTKOVÝ TÁČ:

500 g polohrubé výběrové mouky, 3 vrchovaté lžíce cukru krupice, 6 lžic oleje (nebo rozpuštěného tuku), 2 žloutky, 30 g droždí, 1/3 litru mléka, 1 lžička soli, strouhaná citronová kůra. Do mouky dáme cukr, droždí rozmíchané ve vlažném mléce, sůl, žloutky, citronovou kůru a olej. Vypracujeme řidší těsto a ihned je vyklopíme na velký (nebo 2 menší) vymazaný plech. Poklademe půlenými čerstvými nebo okapanými kompotovanými švestkami. Posypeme drobenkou z 50 g másla, 80 g moučkového cukru, 80 g hrubé mouky a vanilkového cukru. Necháme na plechu nakynout a upečeme v troubě vyhřáté na 170 °C.

20. MANDLOVÉ KROUŽKY:

280 g hladké mouky, 260 g tuku, 100 g mletých oloupaných mandlí, 30 g droždí, 3 lžíce kyselé smetany, citronová kůra. Do proseté mouky rozdrobíme droždí, zapracujeme tuk, kyselou smetanu, mandle a citronovou kůru. Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka s dírkou. Klademe na vymazaný plech a necháme 3 hodiny kynout. Upečeme ve vyhřáté troubě, ještě horké kroužky jeden po druhém namáčíme do cukrové vody a ihned obalujeme ve vanilkovém cukru.

19. MAĎAŘI:

200 g hladké mouky, 250 g tuku (Hera, máslo), 3 žloutky, 30 g droždí, 3 lžíce mléka. Do proseté mouky rozdrobíme droždí, zapracujeme tuk, žloutky, mléko a vyválíme plát. Potřeme bílkovým sněhem ze 3 bílků a 300 g moučkového cukru. Potřený plát svineme, nakrájíme na příčné řezy a klademe na vymazaný plech. Necháme 2 hodiny kynout a upečeme.

18. OŘECHOVÍ ŠNECI:

100 g hladké mouky, 140 g tuku (Hera, máslo), 2 žloutky, 3 lžíce mléka, 20 g droždí, 2 kostky cukru. Do důlku v proseté mouce dáme rozdrobené droždí, mléko, cukr, žloutky a nakrájený tuk. Vypracujeme hladké těsto, vyválíme 2 stejně velké pláty, každý potřeme ořechovou nádivkou (smícháme 100 g mletých ořechů, 100 g moučkového cukru, 2 bílky). Potřené těsto svineme a dáme ztuhnout do chladničky. Nakrájíme na 5 mm silná kolečka a na vymazaném plechu upečeme.

17. KROUŽKY Z KYNUTÉHO TĚSTA:

400 g hladké mouky, 300 g tuku, 30 g droždí, 6 lžic vlažné vody, sůl. Do proseté mouky rozdrobíme droždí, zapracujeme tuk, osolíme a vodou zaděláme hladké těsto. Zabalené v utěrce necháme hodinu kynout ve studené vodě. Kousky těsta vyválíme na tenké válečky, konce spojíme do kroužků a klademe na vymazaný plech. Upečeme do růžova, za tepla obalujeme v cukru s vanilkou.

16. VÝBORNÉ KOLÁČE:

Zaděláme kvásek z 500 g selské mouky, 60 g droždí, 1 vanilkového cukru, 1 lžíce cukru a 1/2 l mléka. Necháme na teplém místě vykynout. Mezitím ušleháme 200 g másla, 200 g cukru, 50 g sádla, 5 žloutků, citronovou kůru a 2 lžíce rumu. Ušlehanou směs smícháme s vykynulým kváskem a přidáme ještě 500 g výběrové mouky smíchané se špetkou soli. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme znovu vykynout. Potom zaděláme malé koláčky, které plníme makovou, tvarohovou, ořechovou a povidlovou nádivkou, namáčíme ve šlehaném vajíčku a v drobence. Pečeme do růžova. Ještě teplé mažeme máslem s rumem.

15. SKOŘICOVÉ ŠNEKY:   Foto

400 g hl. mouky, 20 g droždí, 2 lžíce cukru, 120 ml mléka, 1/2 lžičky soli, 3 lžíce oleje, 1 vejce, 120 ml teplé vody, 2 lžíce rozpuštěného másla na potření, skořicový cukr a rozinky namočené v rumu na posypání. Z droždí, trochy mléka, cukru a mouky zaděláme kvásek, který necháme vykynout. Do mísy dáme ostatní suroviny, přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Dáme na teplé místo vykynout. Na posypaném vále vyválíme plát, potřeme máslem, posypeme skořicovým cukrem, rozinkami a svineme jako roládu. Nakrájíme 3 cm silné plátky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vejcem a upečeme při 180 °C. Pocukrujeme.

14. VÝBORNÉ ROHLÍČKY:

500 g hladké mouky, 250 g tuku Hera, 1 vejce, špetka soli. Připravíme kvásek z 15 lžic mléka, 4 lžic cukru, 40 g droždí. Do mouky nalijeme kvásek, přidáme vejce, rozpuštěný vlažný tuk, osolíme a zaděláme těsto. Rozdělíme na 8 bochánků. Jeden po druhém rozválíme do kruhu, který rozdělíme na 8 dílků. Do horní části dáme nádivku podle chuti – makovou, tvarohovou, povidlovou, výborné jsou s ořechovou náplní. Svineme ke špicce trojúhelníku, zatočíme do rohlíčku a položíme na vymazaný plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme do zlatova. Ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem, do kterého přidáme trošku rumu.

 13. CROISSANTY S TVAROHEM:

450 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 250 ml mléka, 50 g písk. cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 50 g másla, 1/2 lžičky soli. Tuková část:  150 g másla, 50 g hl. mouky.  Náplň:  180 g tvarohu, 2 vanil. cukry, 1 bílek, 60 g krystalu, 1 lžička pudinkového prášku, 2 lžíce rumu, tuk na plech a 2 lžíce cukru na posypání. Uděláme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Přísady na těsto smícháme a nakonec přidáme vykynutý kvásek. Vypracujeme hladké těsto a opět necháme na teple vykynout. Rozměklé máslo smícháme s hladkou moukou. Ze směsi vytvoříme malou kostičku a necháme ji zchladnout. Bílek vyšleháme na pevný sníh. Tvaroh utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a pudinkovým práškem. Vmícháme sníh a dochutíme rumem. Vykynutý bochánek rozválíme do tvaru kříže, do středu dáme tukovou kostičku a zabalíme ji do těsta. Těsto rozválíme na obdélník, který přes sebe třikrát přeložíme. Necháme odpočinout a postup ještě dvakrát opakujeme. Těsto rozválíme na plát silný asi 3-4 mm a rozkrájíme na trojúhelníky. Rozdělíme na ně tvarohovou náplň, stočíme a ohneme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky dáme na vymazaný plech a necháme vykynout. Pečeme při 190 °C. Upečené croissanty můžeme posypat moučkovým cukrem.

12. KYNUTÝ KOLÁČ S REVENÍ:

170 g polohrubé mouky, 30 g jemného krystalového cukru, 50 g másla, 1 žloutek, 1 dl mléka, 15 g droždí, špetka soli. Ve vlažném mléce rozdrobíme droždí a necháme vzejít. Do mouky vyklepneme žloutek, dáme cukr, sůl, rozpuštěné vlahé máslo a zaděláme kváskem. Necháme hodinu v teple kynout. Těsto dáme do vymazané koláčové formy a zvedneme okraje. Potřeme tvarohovou náplní. Vyšleháme 250 g měkkého tvarohu s 150 g moučkového cukru, 50 g změklého másla a 1/2 balíčkem vanilkového pudinku. Vmícháme sníh ze 2 bílků.
Tvarohovou náplň pokryjeme podušenou oslazenou revení a zvolna pečeme asi hodinu. Ještě teplý koláč posypeme oloupanými praženými a nasekanými mandlemi a pocukrujeme.

11. VDOLKY S HRUŠKOVÝMI POVIDLY:

1 balíček droždí, 250 ml vlažného mléka, 1 lžička cukru, 500 g hladké mouky, špetka soli, 1 vejce, 100 g rozpuštěného másla či sádla, tuk na plech, máslo na potření. NA OZDOBU: hrušková povidla, strouhaný tvrdý tvaroh, moučkový cukr, šlehačka nebo pribiňák. Z droždí, 150 ml mléka a cukru nechte vzejít kvásek. Do mísy prosijte mouku se solí, přidejte zbytek mléka, vejce, máslo a kvásek. Zadělejte těsto a nechte ho hodinu kynout. Vykynuté těsto odkrajujte lžící a tvarujte placky vysoké asi půl centimetru. Na vymaštěném plechu je nechte ješte asi čtvrt hodiny kynout. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Vdolky pečte asi dvacet minut dozlatova. Ještě horké vdolky potřete rozpuštěným máslem. Těsně před podáváním je ozdobte vydatným množstvím povidel, tvarohu, cukru, šlehačky nebo pribináčku.

10. KYNUTÝ BORŮVKOVÝ KOLÁČ:

300 g výběrové mouky, 1 lžíce moučkového cukru, 130 g ztuženého tuku, 1 vejce, 30 g droždí, sůl. Droždí nadrobíme do hrnku, posypeme trochou cukru, zalijeme trochou vlažné vody a necháme vykynout. Mouku nasypeme na vál, lehce osolíme, do důlku nastrouháme tuk, přidáme vejce a vykynulý kvásek. Zaděláme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi hodinu. Rozválíme obdélník, položíme na vymazaný plech. Posypeme borůvkami (rybízem), drobenkou a upečeme ve středně vyhřáté troubě.

9. KYNUTÉ ROHLÍKY S TŘEŠNĚMI:

500 g polohrubé mouky, 2 lžíce moučkového cukru, 250 g 100% ztuženého tuku, 1 vejce, 10 lžic vlažného mléka, 60 g droždí, 1 vanilkový cukr, špetka soli. V mléce necháme vzejít kvásek. Do mouky nastrouháme tuk, osolíme, přidáme cukr, vejce, kvásek a zaděláme vláčné těsto. Necháme v teple hodinu přikryté kynout. Rozdělíme na 8 dílů, z každého vyválíme kolo velikosti talíře a rozdělíme na 8 trojúhelníků. Na širší konec dílku dáme ořechovou náplň s vypeckovanými třešněmi. Uvedeme do varu 2 dl šlehačky, odstavíme a vmícháme 150 g mletých ořechů, 150 g podrcených piškotů, 2 lžíce rumu, osladíme podle chuti. Naplněné rohlíčky svineme směrem ke špičce, ohneme do tvaru rohlíčku. Klademe na vymazaný plech a ve vyhřáté troubě upečeme do růžova.

8. KYNUTÉ TĚSTO S JABLKY:

500 g výběrové mouky, 2 lžíce moučkového cukru, 250 g tuku Hera, 30 g droždí, špetka soli. Do mouky dáme cukr, sůl, rozdrobíme droždí a přidáme změklý tuk. Vypracujeme těsto, rozdělíme na polovinu. Jeden díl vyválíme a položíme na vymazaný plech. Podusíme doměkka asi 500 g oloupaných jablek, přidáme nasekané ořechy, rozinky. Ochutíme mletou skořicí a podle chuti osladíme cukrem. Jablkovou kaši rozetřeme na připravený plát těsta a zakryjeme druhým vyváleným plátem těsta. Propícháme vidličkou a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 45 minut. Moučník krájíme na řezy úplně vychladlý.

7. KOLÁČKY BEZ KYNUTÍ:

Utřeme 100 g másla, 100 g ml. cukru, 2 vejce a 40 g droždí. Přidáme 600 g pol. mouky, 1 prášek do pečiva, 1/2 l mléka, špetku soli a citr. kůru. Z vypracovaného těsta ihned tvarujeme koláčky, zdobíme je ovocem a ihned pečeme.

6. KOLÁČE „NA DRUHÝ DEN“:

1 kg pol. mouky, 100 g ml. cukru, 250 g tuku, 250 g másla, 2 vejce, 2 žloutky, 2,5 dl mléka, 40 g droždí, špetka soli – vypracujeme těsto ( bez kvásku) a necháme do druhého dne v lednici. Potom převálíme, tvarujeme koláčky, plníme různými náplněmi a upečeme.

5. POSVÍCENSKÉ KOLÁČE:

Utřeme 200 g másla, 200 g ml. cukru a 4 žloutky. Přidáme kvásek ze 60 g droždí, 1 kg pol. mouky a mléko podle potřeby. Zaděláme vláčné těsto, které necháme kynout. Rozválíme, nakrájíme na čtverečky a plníme náplní - mák, povidla, tvaroh. Koláčky na plechu potřeme tukem, necháme chvíli kynout a upečeme. Upečené potřeme máslem smíchaným rumem a pocukrujeme.

4. TURECKÉ KOSTKY:

250 g hl. a hr. mouky, 30 g droždí, 6 lžic mléka, 1 lžička cukru, 130 g tuku, 4 žloutky, špetka soli – vypracujeme těsto, vyválíme na vym plech, propícháme vidličkou a potřeme meruňkovou marmeládou. Necháme asi hodinu v teple kynout. Potom 15-20 minut pečeme. Ze 4-5 bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme 200 g ml. cukru, rozetřeme na koláč a dopečeme.

3. PŮLROČNÍ KOLÁČE:

500 g hl. mouky, 250 g másla, 2 vejce, 1 kostka droždí, 6 lžic vlažného mléka, 2 lžíce cukru, 1 kypřící prášek a špetka soli. Uděláme kvásek, necháme vykynout a přidáme k ostatním surovinám. Na vále vypracujeme těsto. Vyválíme placku, nakrájíme čtverečky, plníme tvarohovou, makovou nebo ořechovou náplní, vytvarujeme koláčky, potřeme žloutkem a posypeme drobenkou. Upečeme a teplé pocukrujeme.

2. RUMOVÉ KOLÁČKY:

1 kg pol. mouky, 250 g tuku, 250 g 100% tuku, 3 žloutky, 80 g droždí, 1/4 l mléka, 1 lžička soli, 1 van. cukr, citr. šťáva. Uděláme kvásek, necháme vykynout, přidáme k ostatním surovinám a zaděláme vláčné těsto ( 100% tuk nastrouháme). Ihned připravujeme koláče, plníme makovou nebo tvarohovou nádivkou, nebo povidly. Upečené, ihned po vytažení z trouby potřeme vodou smíchanou s rumem a dáme do ml.cukru s vanilkovým cukrem. Obalíme a skládáme do krabice.

1. SVATEBNÍ KOLÁČKY „RŮŽIČKY“:

1 kg polohrubé mouky, 6 lžiček cukru, 300 g tuku Rama, 300 g tuku Hera, 6 žloutků, 80 g droždí, 1/2 lžičky soli, asi 7 lžic mléka. V hrníčku rozmícháme droždí, cukr, sůl na kaši. Mouku zpracujeme v míse ručně s tukem, žloutky a opatrně podle potřeby přiléváme mléko. Přidáme rozmíchané droždí, těsto dobře vypracujeme (nesmí se lepit na mísu), rozdělíme na 4 díly. Jeden rozválíme, zbytek dáme do chladničky a postupně zpracováváme. Plát nakrájíme na čtverečky, každý rádýlkem nakrojíme do kříže, střed nedokrojíme, tam položíme kousek náplně (tvarohové, makové, ořechové). Naplněné koláčky odspoda stiskneme směrem ven do tvaru růžičky - vrch zůstane otevřený. Klademe na suchý plech a upečeme. Teplé koláčky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Pro labužníky můžeme rozehřát trochu tuku (másla, Ramy) s rumem, koláčky navlhčíme a pak obalíme v cukru.

nahoru