zpět na seznam zavařujeme,konzervujeme
zpět na hlavní stránku

Rebarbora: 

5. MARMELÁDA Z REBARBORY:

1 rebarbory, 1 kg krystalového cukru, 2-3 jablka, asi 30 g čerstvého zázvoru. Na kousky nakrájenou oloupanou rebarboru spaříme vařící vodou a na sítu necháme okapat. Po vrstvách ji dáváme do větší mísy, prosypeme cukrem a necháme přes noc proslazovat. Dáme do hrnce, přidáme nastrouhaná kyselá jablka a na kousky nakrájený zázvor zavázaný v gáze. Marmeládu za stálého míchání vaříme 20 minut, až začne rosolovat. Odstraníme zázvor, ihned plníme do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

4. DŽEM Z REBARBORY S MALINAMI:

Stejné množství rebarbory a malin, co váží ovoce, tolik dáme želírovacího cukru, 2 lžíce citronové šťávy, asi 1 dl vody. Na kousky nakrájenou oloupanou rebarboru dáme do hrnce, zalijeme vodou a povaříme, až zkašovatí.Přisypeme maliny, ochutíme citronovou šťávou a povaříme asi 10 minut. Vmícháme cukr a vaříme do zhoustnutí. Horké plníme do skleniček.

3. REBARBOROVÝ KOMPOT:

Omytou a očištěnou rebarboru nakrájíme na kousky a naskládáme do sklenic. Zalijeme teplým uvařeným sladkým nálevem (1 litr vody a 400 g krystalového cukru) a okyselíme trochou kyseliny citronové. Sterilujeme 20 minut při 85 °C.

2. REBARBOROVÝ DŽEM:

1 kg omyté oloupané rebarbory, 450 g krystalového cukru, kousek skořice, šťáva z 1/2 citronu, 1 balíček Petozy. Na kousky nakrájenou rebarboru podusíme s trochou vody. Přisypeme Petozu smíchanou s 1 plnou lžící cukru krupice, povaříme. Přidáme cukr, skořici a citronovou šťávu, povaříme do rozpuštění cukru. Horké plníme do skleniček, obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout, pak uskladníme.

1. REVEŇOVÁ MARMELÁDA S KIWI:

700 g reveně, oloupané, krájené na 2 cm velké kousky, 300 g kiwi na kostičky nakrájené zasypeme 750 g cukru a vaříme 15 minut. K houstnoucí směsi přidáme 250 g cukru a 1 Pektogel.